Sluit

‘Deel positief klimaatnieuws’ en andere klimaatcommunicatie tips

Abe Updates
/
10 Jun
/
0 min leestijd

‘De aarde warmt op met catastrofale gevolgen.’ ‘Klimaatverandering gaat steeds sneller’. Of: ‘Wereldwijde CO2-uitstoot neemt nog steeds toe’. Het is zomaar een greep uit alarmerende termen waarin vaak over klimaatverandering wordt gesproken.

Ook al klopt dit als een bus, niet iedereen komt door dit soort taal in actie. Sterker nog, het werk voor veel mensen verlammend.  Terwijl dat nu precies is wat je niet wil! Maar hoe zet je mensen dan wel aan tot het maken van duurzamere keuzes? Tessel Zandstra van Happy Times Media gaf er via Abe een webinar over. Happy Times wil duurzame keuzes de norm maken door positieve communicatie. Lees hier haar tips en trics.

1.     Deel positief klimaatnieuws

Nieuws over het klimaat is meestal negatief. Niet zo gek dus dat sommige mensen overvallen worden door een ‘het-heeft-toch-allemaal-geen-zin’ gevoel. Zonde. Want uit onderzoek blijkt dat tachtig procent van de Nederlanders zich zorgen maakt om het klimaat. Toch maken niet al die Nederlanders duurzame keuzes. Oftewel, veel mensen hebben de intentie om duurzamer te leven, maar laten dit niet zien met hun gedrag. Een manier om die intention-behaviour-gap te dichten is het delen van positief klimaatnieuws. Kortom: wat gaat er wél goed? Wat hebben al wél bereikt? Bijvoorbeeld: “Frankrijk gaat vanaf 2026 PFAS verbieden.”  

"Laat de urgentie even thuis. Mensen hebben niet nog meer alarmerende cijfers nodig."
- Tessel Zandstra

2.     Benoem het probleem wel, maar pas op welke woorden je hiervoor gebruikt

Positieve klimaatcommunicatie betekent niet dat je helemaal voorbijgaat aan het probleem van een klimaatcrisis. Je brengt de boodschap alleen een beetje anders. Feitelijk en zonder alarmerende woorden zoals ‘catastrofe’ en ‘ramp’. Blijf ook niet te veel hangen in het probleem, maar ga snel door naar de oplossing. Zorg dat niet meer dan 10% van je boodschap gebruikt voor het benoemen van het probleem. Ook belangrijk: laat de urgentie even thuis. Mensen hebben niet nog meer alarmerende cijfers nodig. Voor veel mensen werkt dit verlammend. Laat in plaats daarvan wat klimaatverandering voor impact kan hebben op het leven van mensen. Bijvoorbeeld: “Er zit nu te veel CO2 in de lucht. Hierdoor kunnen we straks minder voedsel verbouwen.”


3.     Sta stil bij eco-emoties.

Sta even stil bij emoties die feiten over klimaatverandering kunnen oproepen. Doe dit niet op een alarmerende manier. Bijvoorbeeld. “Hee dat is even schrikken.’


4.     Communiceer oplossingsgericht.

Positieve klimaatcommunicatie betekent dat je niet alleen het probleem benoemt, maar ook gelijk vertelt wat je er aan kunt doen. Noem bijvoorbeeld ‘drie dingen die jij vandaag kan doen.’ Pas op dat je niet te veel oplossingen geef. Hiermee verlies je mensen juist. Te veel keuze werkt eerder verlammend.


5.     Gebruik winsttaal in plaats van verliestaal

“Ik ben minder gaan vliegen ” “Ik eet geen vlees meer ” “Ik koop geen kleding meer. ” Dit soort boodschappen kun je beter niet communiceren. Mensen die nog niet zo duurzaam leven krijgen hierdoor het gevoel dat ze ook alles moeten veranderen. Dikke kans dat ze deze boodschappen niet willen horen en zich afsluiten. Alles wat niet meer mag, kan mensen een gevoel van verlies geven. Gebruik daarom in plaats van verliestaal winsttaal. Focus op wat je wél doet, in plaats van wat je nog niet doet. Bijvoorbeeld: “Ik ben overgestapt naar een eerlijke bank” “Ik eet al mijn groente en fruit biologisch.”

Happy Times focust zich op positieve klimaatcommunicatie. Je kunt je abonneren op hun boomvrije magazine of luister hier naar hun podcast Happy Times Radio.

Meer nieuws

Abe Updates
/
Jun 20

Impactbrief #11: invloed zonder uitnodiging voor de NAVO-top

Abe Updates
/
Jun 13

Impactbrief #10: de zeggingskracht van de rode lijn